Награди

Работа по проекти

Изяви на учениците в състезания и олимпиади

Учебно - Тренировъчни Фирми

Мениджър за един ден

Спорт 


  

 

 


Награди 

Професионална гимназия по икономика и управление “Елиас Канети”- Русе е носител на Награда „Русе“  2013 г. за постижения в областта на изкуството, културата, образованието и науката в категория: “Учителски екип от основни, средни общообразователни училища и професионални гимназии”.

 


Работа по проекти

От 2000 г. в училището се работи по проекти по национални и международни програми. През последните няколко години гимназията участва в проектите:

Международен проект на тема: Европейски партньорства за училище без насилие чрез гражданско образование“. Нашата гимназия участва заедно с представители от европейските страни – Англия, Франция, Белгия, Финландия, Испания, Швеция, Полша, Румъния, Турция;

Проект по програма ООН –Засади дърво“;

Проект Заедно за училище без насилие“ - това е темата, по която екип от четири училища в Русе - ПГИУ „Елиас Канети”, СОУЕЕ „Константин-Кирил Философ”, ОУ „Любен Каравелов”, МГ „Баба Тонка”- работи и представи управленски подход за привличане на заинтересовани страни за формиране на позитивна ученическа среда.

Международен проект  “Невидимите писъци на природата” 

Ученици от ПГИУ „Елиас Канети” взеха участие в международния младежки проект „Невидимите писъци на природата”, който се проведе в град Измир, Турция.

Проект на Юнеско - “Учене за бъдещето” - Партньори в този проект са училища от: Армения, Азърбайджан, Беларус, България (училища от  София, Пловдив, Шумен, Русе-ПГИУ “Елиас Канети”, Горна Оряховица), Естония, Казахстан, Киргистан, Литва, Латвия, Молдова, Русия, Таджикистан, Украйна и Узбекистан.

Изкуството и науката – най-добрите посланици на национални ценности в Европа” - международен проект в партньорство с още осем държави – Румъния, Полша, Литва, Португалия, Италия, Франция, Испания и Турция. Дейностите, по които работят съвместно всички партньори, са представяне на най-големите национални творци и учени и на традициите и обичаите на всяка партньорска държава чрез семинари, конкурси, изложби и мултимедийни продукти.

Участие в международния конкурс за училищни проекти –  SPARE;

Участие в проект Въглеродни детективи” на европейска програма ТАИМ „Интелигентната енергия”.

От 2011г.   до 2016 г.  училището работи по проект Успех“, а от 2016 г. – по проект на МОН Твоят час“.

Младежки международен проект Младежта в действие” –участие в Международен младежки проект за демокрация "Gioventù chiama Europa", който се проведе в Таормина, Сицилия.

Проект Моят клас без цигарен дим”;

Международен проект на ЮНЕСКО

Зелен коридор за синия Дунав”

Участие в Екоакадемия по проект Човек, технологии, околна среда. Чрез образование за устойчиво екологично развитие на Русе и региона” – съвместно с Международното дружество „Елиас Канети“;

През март 2016 г. Станислава Станева и Изабела Тодорова от 12 д клас с ръководител Даниела Маринова участваха в регионалния модел ЮНЕСКО, организиран от Дружеството за ООН в България.

 


Изяви на учениците в състезания и олимпиади  

Ежегодно учениците от гимназията участват в конкурси, състезания и олимпиади на регионално, национални и международно ниво:

от 2009 г. до 2017 г. – Ежегодно участие в националния кръг на Националното състезание по счетоводство.

Национално ученическо състезание по управление на проекти  - Свищов, 2013 г.

Първо място в Националното ученическо състезание по управление на проекти—Свищов, 2013 г.

Награда на Кмета на град Свищов, 2013 г.

„Млад икономист” - от 2007 г. до настоящия момент  ПГИУ „Елиас Канети“ ежегодно участва в конкурса „Млад икономист“, организиран от Съюза на икономистите в България, за което гимназията всяка година е номинирана с почетна грамота за активно и успешно участие и за заслуги в утвърждаването на Националния конкурс “Млад икономист”.

Проект „Генератор на идеи” – осъществява се от Русенска Търговско-индустриална камара с подкрепата на Община Русе и подпомага повишаване уменията на учениците за работа в екип и ги учи да осъществяват идеите си.

„Най-добра бизнес идея“ - състезанието предоставя възможност за творческа изява на ученици със задълбочени знания и умения в областта на предприемачеството. Провежда се ежегодно от 2010 г. в рамките на Панорамата на професионалното образование.

2010 - 2011 г. - II място и сребърен медал за „Най-добра бизнес идея”. 

2011 - 2012 г. – III място и бронзов медал, грамота от МОМН и грамота за отлично представяне от Търговско-промишлената камара – Пловдив.

2012/2013 г. – II място в страната, сребърен медал и грамота от МОМН.

2013/2014 г.—Участие в национален кръг

2016/2017 г.—Национален кръг на олимпиада по счетоводсто

 2014/2015 г.  - III място—бронзов медал. На финалния кръг на Националното състезание „Най-добра бизнес идея“ Ростислав Петров от 11 „б“ клас на гимназията спечели бронзов медал

 Национално състезание
“Финансов иновационен лагер”

Златен медал за Ростислав Петров Петров;

Сребърен медал за Станислава Николаева Станева;

Бронзов медал за Елиф Ердоан Амди;

Награда на консултантите за “Иновативно мислене”.

2015/2016 г.  - II място— сребърен медал.

Национално състезание “Най-добра бизнес идея“ Денис Сами  -  второ място в страната,  сребърен медал и грамота от МОН.

 „СОЦИАЛНИ ИНОВАЦИИ“ 2014  - първо място на национален кръг и  участие в международен финал

 “МЕЖДУНАРОДЕН ЕКОЛАГЕР“ 2014
по проект „Зелено предприемачество за устойчиво развитие“
първо място за Стефани Александрова

Национално състезание ”Иновационен лагер” – организира се от Джуниър Ачийвмънт България. Подготовката на учениците от ПГИУ „Елиас Канети“ - Русе е в рамките на дейностите по проект BG051PO001-4.2.05-0001 „Да направим училището привлекателно за младите хора“ - Училище за себеутвърждаване и подготовка към Европейски хоризонти (УСПЕХ). 2012 г. – до финалния кръг през месец март достигат 100 ученици от 22 града в България.

Мехмед Кючуков спечели златен медал и сертификат от “Junior Achievement” и възможност да представи България на европейския кръг на състезанието Europеan Creativity and Innovation Challenge през месец май в Брюксел.

През годините участниците от гимназията заемаха призовите места и печелеха медали

Мениджър за един ден” е сред най-популярните инициативи на “Джуниър Ачийвмънт”.

В нея винаги се включват както висши държавни управници, така и утвърдени мениджъри от всички сфери на бизнеса и обществения живот. Учениците посещават ежегодно предприятия и институции: Русенска търговско-индустриална камара, ТП на НОИ, „Приста Ойл Холдинг“ АД, Община Русе, НАП – Русе, Областна дирекция „Земеделие“, различни министерства и др.


Учебно - Тренировъчни Фирми

В началото на учебната 2005/2006 година започва процедурата по регистрация на първите учебно – тренировъчни фирми в гимназията. УТФ е модел на реално предприятие, в което учениците се обучават в условия, близки до реалната практика. Те симулират продажби, сключване на сделки, реализират маркетингова дейност, презентират продукти.

До този момент техният брой е над 60.

Ежегодно учениците представят своите идеи на Международния панаир на учебните предприятия в Пловдив и печелят награди и отличия – за оригиналност, за атрактивност, за най-добър екип и професионално обслужване, за най-добра реклама, за коректен търговец, за най-добър каталог, за защита на търговска марка.

ТФ ФЕСТ 2015 – МЛАД ПРЕДПРИЕМАЧ“

  • Второ място за комплексно представяне на “Данонико” ООД;
  • Първо място за най-добър уеб сайт за “Тайната градина” ООД;
  • Първо място за най-добра презентация за “Данонико” ООД;
  • Титлата Мис ТФ ФЕСТ 2015 за Елиф Амди—за работата й като управител на “Тайната градина” ООД;

XIX Международен панаир
на учебно-тренировъчните фирми

  • Трето място за комплексно представяне на УП “СладКоМед” ООД;
  • Второ място за най-добро сътрудничество с фирма-ментор;
  • Седем стипендии на УП “СладКоМед” ООД за ученици от ПГИУ “Елиас Канети”, всяка от която на стойност 3000 евро за целия период на обучение във Варненския университет по икономика и мениджмънт;

Приз Мис ТФ ФЕСТ за професионализъм, с който е удостоена Станислава Станева

  


Мениджър за един ден

2014 г. - Георги Цанев като министър на транспорта

2015 -Стефани Александрова и мин. Красен Кралев

2016 - Джулия Здравкова  като заместник-министър на икономиката

2016 г. – Жанита Рафаелова като заместник-кмет на София


Спорт

Световно по баскетбол в Китай 2014

 

Републиканско първенство по баскетбол за юноши 2015 / 2016  3-то място

Зонално първенство по баскетбол за юноши и девойки 2015 / 2016  1-во място

Републиканско  първенство по баскетбол за девойки 2015 / 2016 4-то място